TOG-waarden

TOG-waarden

TOG-waarden

Heeft je kindje het nu warm of koud? Vooral bij hele jonge baby'tjes kan dit lastig zijn om in te schatten. We geven je alvast graag mee dat 'hoe warmer ingeduffeld, hoe beter' niet geldt voor een baby. 'Iets te koud' is in dit geval zelfs beter dan 'iets te warm'. Een baby kan zijn lichaamswarmte immers nog niet goed zelf reguleren. Naast het risico op warmtestuwing dat dit met zich meebrengt, kan een verhoogde temperatuur ook voor onrust en slaapproblemen zorgen bij je baby. Maar hoe kan je dit nu meten? Wij helpen jou hieronder graag op weg!

Eerst en vooral raden we aan je kindje regelmatig te observeren en controleren. Door met de bovenkant van je vingers in het nekje te voelen wanneer je baby slaapt, merk je op gevoel of je kindje het te warm/koud heeft. Voelt dit warm en droog? Perfect! Voelt dit vochtig en klam? Dan heeft je kindje het te warm. Daarnaast bestaan er gelukkig ook richtlijnen voor het instoppen van je kleintje om de ideale temperatuur vooraf juist in te schatten. De TOG-waardes helpen je namelijk om een beter inzicht te krijgen als je twijfelt over het aankleden en toedekken van je baby'tje. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is eigenlijk een warmte-indicator voor beddengoed. Deze waarde kan je enkel binnenshuis gebruiken en geeft aan in hoeverre lichaamswarmte vast wordt gehouden in bv. slaapzakken, dekens, inbakerdoeken, kleding, ... Hoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof, hoe kouder de (baby)kamer mag zijn en vice versa. Hoe werk je nu met deze TOG-waarde? Op de verpakking of het etiket van het product zal je een TOG-waarde kunnen aflezen ligt tussen 0 en 4. Door de verschillende waarden van je baby's kleding en textiel bij elkaar op te tellen, kom je uit op de totale TOG-waarde.

Op basis van de temperatuur in de (baby)kamer, kan je via onderstaande tabel de maximaal toegestane TOG-waarde bepalen:
Kamertemperatuur TOG-waarde
< 16 °C 3,0 - 4,0 TOG
> 16 °C 2,5 - 2,9 TOG
> 18 °C 2,0 - 2,4 TOG
> 21 °C 0,9 - 1,9 TOG
> 24 °C 0,2 - 0,8 TOG

Voorbeeld: de aanbevolen temperatuur voor een babykamer ligt tussen de 18 °C en 20 °C. Als we hierbij uitgaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 °C en 37,5 °C, kan een TOG-waarde van 2,0 tot 2,4 worden aangehouden om een veilig babyslaapcomfort te garanderen. In praktijk kan je dan bv. een slaapzakje (van 1,5 TOG) + laken (van 0,2 TOG) + body (van 0,5 TOG) gebruiken. Wordt het kouder in de kamer en stijgt de maximaal toegestane TOG-waarde, kan je een dekentje of pyjama aan deze combinatie toevoegen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang als eerste alle nieuwtjes!