Hoe kies ik een babyfoon?

Hoe kies ik een babyfoon?


Een babyfoon bestaat steeds uit een zender (de babyunit) en een ontvanger (de ouderunit). Op basis van de gebruikte technologie onderscheiden we twee soorten: de analoge en de digitale babyfoons.

Analoge babyfoons

Een analoge babyfoon verstuurt het geluidssignaal, dat de babyunit oppikt in je baby's kamer, via analoge radiogolven naar de ouderunit (meestal op 40MHz). Het signaal van analoge babyfoons is laag frequent en dus hoegenaamd niet schadelijk. Bij een analoge babyfoon moet jij zelf het kanaal instellen op zender en ontvanger. Meestal is de keuze van een (vrij) kanaal beperkt tot 3, uitgezonderd bij de analoge PMR-babyfoons.
Daardoor heb je wel kans op ruis of storingen. Want als je buren hun babyfoon toevallig op hetzelfde kanaal instellen, hoor je niet alleen jouw ukje huilen, maar ook hun baby. Dus hoe meer kanalen je babyfoon heeft, hoe makkelijker je een storingsvrij kanaal vindt.


Types analoge babyfoons

  • analoge babyfoon met SDIPS-technologie:
    de Selectable Digital Interference Protection System technologie (SDIPS) zorgt voor veel meer kanaalcombinaties om de kans op storing minimaal te houden.
  • analoge babyfoon met PMR-technologie:
    de PMR-technologie is dezelfde als die die bij walkie talkies wordt gebruikt. Hij werkt op een 446MHz frequentieband, dus met een hoger zendsignaal (tot 500mW), maar garandeert daarmee een betere zend- en ontvangstkwaliteit. De babyfoon heeft een zeer groot bereik (tot 3 kilometer) en kan onbeperkt uitgebreid worden met extra babyunits.

Bekijk onze analoge babyfoons

Digitale babyfoons

Deze technologie vindt men ook terug bij draagbare telefoons.
Digitale babyfoons garanderen je een helder, storingsvrij geluid en kiezen automatisch het juiste kanaal. Dus als toch ruis zou optreden, dan schakelt de babyfoon automatisch over naar een vrij kanaal. DECT staat voor 'Digital Enhanced Cordless Telecommunications'. Een communicatiestandaard voor digitale draadloze telefonie tussen twee punten. DECT werkt op een frequentieband van 1880 MHz tot 1900 MHz.
Deze babyfoons werken met een digitaal zendsignaal. Ze sturen dus eigenlijk een digitale code van de zender naar de ontvanger.
Daar er gebruik wordt gemaakt van een digitaal signaal op 1.800 MHz zijn er geen externe invloeden of storingen mogelijk en heeft u een perfect 100% storingsvrij signaal.
Een babyfoon met Dect-technologie gaat op een vast moment (bv. elke 3 seconden) van kanaal wisselen. Zender en ontvanger wisselen intern nieuwe codes.


Voordelen van digitale babyfoons

  • Geen gevaar voor afluisteren
  • Geen storing door andere gebruikers mogelijk
  • Meerdere babyfoons kunnen gelijktijdig gebruikt worden

Types digitale babyfoon met DECT technologie

  • digitale babyfoons met FHSS-technologie
    de FHSS-technologie komt vooral voor bij beeldbabyfoons (babyfoon met camera). FHSS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum. De camera van een beeldbabyfoon stuurt geluid én beeld naar de ouderunit. Een babyfoon met FHSS-technologie gaat willekeurig van kanaal wisselen. Zender en ontvanger wisselen intern nieuwe codes met elkaar uit.
  • digitale babyfoons met ECO-modus
    babyfoon-fabrikanten ontwikkelen steeds meer technologieën die de straling bij digitale babyfoons tot een minimum beperken. Elke technologie heeft een eigen benaming, maar hun principes zijn hetzelfde. De straling van deze babyfoons wordt in stand-by volledig uitgeschakeld en ze zenden elke 10 tot 12 seconden een pulserend signaal uit. Daardoor is de straling niet continu en wordt de hoeveelheid straling verminderd.
  • digitale babyfoon voor smartphones en tablets
    een beeldbabyfoon die werkt op je smartphone of tablet. Waar het bereik van een traditionele babyfoon zich voornamelijk beperkt tot in en rond het huis, is het bereik bij deze beeldbabyfoon helemaal geen punt meer. Mits een internetverbinding voorhanden is, is het mogelijk waar ook ter wereld contact te hebben met de babyunit.
  • digitale babyfoon met dual mode
    enerzijds heb je een traditionele beeldbabyfoon met babyunit en ouderunit. Anderzijds heb je tevens de mogelijkheid om deze babyunit te gebruiken in combinatie met je smartphone of tablet. Je smartphone neemt dan de rol van de ouderunit op zich.

Bekijk onze digitale babyfoons

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Vind je babyfoon

Onze handige keuzehulp begeleidt je in je keuzeproces doorheen het assortiment van babyfoons en kiest voor jou de meest geschikte babyfoon gebaseerd op je antwoorden!

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang als eerste alle nieuwtjes!